logo

Kaymakam Altıner: “Dua edelim batmasınlar”

Kaymakam Altıner: “Dua edelim batmasınlar”

Şakir Demirkan’ın “Neden Vezirköprü’de yatırımlar bitmiyor” diye sorduğu toplantıda, Fişekci “Vezirköprü OVA ilan edildi. Artık çivi çakamayacaksınız” çıkışı ile dikkat çekti.
İlçenin başlanan yatırımlarının yarım kalması gündeme gelen toplantıda Kaymakam Altıner:
– Bazı firmalar batmak fikriyle işe giriyor. İhale kanunu bu konuda açık. Elinizden birşey gelmiyor. Köprülüler Anıtı’nı alan müteaahit bile bıraktı. O kadar olur. Ne diyelim, dua edelim batmasınlar. Dedi.

Vezirköprü Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Vezirköprü’nün güvenliği ve problemleri konulu toplantı geçtiğimiz hafta yapıldı.
Toplantıda söz alan Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Şakir Demirkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Fişekçi ve diğer konuşmacılar damga vurdu.
Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Yunus Emre Altıner FETÖ için uyanık olunması gerektiğini ve bu işin henüz tamamlanmadığını kaydetti. Referandum sonrasında toplumun ısındığını kaydeden Altıner:
– Bizim görevimiz siyasetin ötesinde önlem almak. FETÖ soruşturmaları kapsamında 3 kişi açığa alındı. Aylık olarak düzenleyeceğimiz bu toplantılardan edindiğimiz taleplerinizi yukarıya aktaracağız. Dedi.
Daha sonra söz alan Vezirköprü Belediye Başkanı İ.Sadık Edis:
– Yağmur suyu için 45 km. hat döşenecek. Havza Caddesi tekrar kazılmak zorunda. Biz de böyle olmasını istemezdik. Yılbaşına kadar 2500 civarında inşaat ruhsatı verdik. Katı arıtma tesisi 3 ay içinde ihaleye çıkıyor. Güneş enerjisi ihaleye çıkacak. 2350 km. yol ağımızda çalışmalarımız devam ediyor. Hastane tekrar ihaleye çıkacak. 55 milyonluk ihalenin 40 milyon liralık kısmı tamamlandı. Kalan 15 milyonluk kısmı yeniden ihale edilecek. Vezirköprü – Havza yolu proje ihalesi yapılmıştı. 2017 sonuna kadar projesi tamamlanmış olacak. Sonraki yıl ihaleye çıkacak. Kunduz yolundaki köprü iptal edilecek, üst taraftan direk ana yola bağlantısı yapılacak. Vezirköprü Barajı’nın sulaması 6. Ayda tamamlanacak. 8 köy daha sulamaya kavuşacak. Dedi.
Toplantıda daha sonra söz alan Vezirköprü Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Şakir Demirkan:
– Köprübaşından ilçemize gelene kadar yol kenarlarında “hayırlı olsun,sizin için” tabelaları görüyoruz. Ancak gerçekleşen yok. Sayın başkan yatırımlardan bahsediyor ama biten yok. Çevre ilçeleri görüyoruz. Durağan’a Adliye Sarayı, Hükümet Konağı yapılmış bir görün. Havza’da hastane bitti, açılıyor. Alaçam’da Büyükşehir Belediyesi bir Düğün Salonu yapmış, Kavak’ta daha önce Vezirköprü için konuşulan Çimento Fabrikası çalışmaya başladı. Asarcık bile gelişti. Vezirköprü’ye bakıyorum; hastane ihalesi müteahhit iflas etmiş, Yağınözü yolu müteahhit iflas etmiş. Kanalizasyon öyle. Tabi ki ihaleleri Belediye yapmıyor. Vezirköprü iktidara destek veren bir ilçe. Neden bütün iflas eden müteahhitler Vezirköprü’yü buluyor? Neden bütün yatırımlarımız yarım kalıyor. Bizim birlik beraberliğimiz yok. İki traktör parke alan gidiyor. Vezirköprü çok büyük, hizmet götürmek çok zor. Ama Vezirköprü’de biten birşey yok. İlçede yapılacak olanlar kademe kademe yapılmalı. Otopark İlçenin en büyük sıkıntısı. Eski yerleşim yerlerinde bu sıkıntı vardı, ancak yeni yerleşim bölgelerinde de aynı hata devam ediyor. Otopark için alanlar düzenlenmiyor. TOKİ mutlaka yapılmalı ve yukarıya doğru da devam etmeli. Vezirköprü’nün merkezi gerçekten geri dönüşüme kazandırılmalı. Bize görev düşerse, isteklerimizi yaptırabileceksek, ben kurumum adına desteğe hazırım. Dedi.
Vezirköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Fişekci :
– Öncelik Vezirköprü’ye iş sahası kazandırmak olmalı. Vezirköprü çevreden çok geri kaldı. Bunda bizim de hatamız olabilir. Suluova, Merzifon 3.ye çalışıyor. Kavak, Havza aldı. Vezirköprü’de organize sanayiye kim gelecek? Tarım Bakanlığı Vezirköprü’nün 27 köyü Sulama Ovası oldu. OVA ilan edildi. Çivi çakılma şansı kalmadı. Nasıl gelişecek. Elinizdekilerin kıymetini bilmek gerek. Havza Caddesi yeniden kazılacak. Zamanında tamamı yapılasaydı olmaz mıydı? Yazık değil mi bu milletin parasına? Birlikte olursak memlekete bir şeyler yapabilirsek olur. Vezirköprü’ye bir demiryolu yaptırabilirsek, belki yatırımcı gelir. Vezirağaç bile yeni yatırımlarını Merzifon’a yapacak. Merzifon Kaymakamı kırmızı halı serdi. Bunları kaçırırsak Vezirköprü emekli memleketi olur. Yolla falan olmaz, önce iş alanı açmak gerek. Dedi.
Kaymakam Yunus Emre Altıner:
– Merkezi bütçeden yapılan ihalelere bizim müdahale etme şansımız yok. İhale kanunu değişmeli. 100 liralıtop 5k ihaleye giren firma %65’e kadar kesintiyle ihaleyi alıyor. Yasa gereği ‘vermem’ diyemezsiniz. Ne oluyor? Batmasın diye dua edeceğiz. Müteahhitlerin iş bırakmalarına karşılık ne benim, ne de Belediye Başkanının yapabileceği bir şey yok. Ticaret Odası Başkanımıza katılıyorum. Bir yerin kalkınması için iş lazım. Yol yaparak kalkınma olmaz. Ova ilan edildi, doğru. Burada artık istediğiniz inşaatı yapamazsınız. Merkezden yapılan ihaleleri denetleme şansımız bile yok. Avrupa’da 100 bin kedinin olduğu yere duble yol yaparlar, burada 100 bin insan yaşıyor. Vekillerimiz isteyince takip ediyor. Bakanımız keza öyle. Biz de istedik ama pahalı deniyor. Bu ülkede yok diye bir şey yok. Bunu Cumhurbaşkanımız söylüyor. Ülkemizin para sıkıntısı yok. Talep etmek gerek. Dedi.
Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis:
– Yapılanları görmüyoruz. İhale yasası ülkenin bir hastalığı halinde, değişmesi gerek. Yağınözü yolu 3 müteahhit değiştirdi. Kunduz 2 yıl ihalesi sürdü. Vezirköprü alan olarak Amasya’dan daha büyük. Biz yatırımcının karşısında değil, yanındayız. Yatırımcı artık her şeyin hesabını yapıyor. Ancak Vezirköprü’de para kazananlar ilçelerine yatırım yapmak yerine dışarıdan ev almayı tercih ediyor. Otel yapın. Vezirköprü’de bu yıl geçen yıl gelen turist sayısından daha fazla turist gelecek. Vezirköprü’ye bir otel ihtiyacı olduğu aşikar. Havza’daki otelleri doldurmak yerine ilçemize otel yapacak bir yatırımcı var mı?
94 yılı imar planı hatalarının sıkıntılarını halen çekiyoruz. Otopark için elimizden gelen bir şey yok. İmarda garaj olarak görünen yerleri daha sonra daireye çevirme hakkı var. Yeni imar planı az kaldı, bitiyor. Belediye için yeni hizmet binası yapacak yer bulamıyoruz. Vezir-köprü’de olan iyi şeyler var ama biz görmü-yoruz. Şu anda otur-duğumuz Kültür Merkezi bile yeni yapıldı. Birçok okul kazandırıldı. Dedi.
Vezirköprüspor Başkan Yardımcısı Hakan Demir:
– Her kulübün olduğu gibi Vezirköp-rüspor’un da bir marka değeri var. Vezirköprüspor şu an Samsun Süper Amatör lig’de sadece Samsun ili içerisinde maç yapıyor. Biz deplasmana gittiğimiz zaman biz de Samsunluyuz diyoruz ama emin olun Samsun’da Vezirköprü’nün yolunu bilmeyen var. Bazı şeyleri alabilmemiz için Vezirköprüspor’un marka değerinin daha ön plana çıkması gerekiyor. Vezirköprüspor bu ligde birinci olup bir üst lige yani Bölgesel Amatör lige çıkarsa Vezirköprü’nün olacağı ligde 7 tane bu bölgenin takımı var. Vezirköprü sporumuz bir üst ligde olduğu zaman bu illere maç yapmaya gidecek ve Vezirköprü adını o illerdeki insanlara duyuracak. İnsanlar buraya maç izlemeye gelecekler. Kendilerine acaba maçı izlemeye bir gün önce gitsek mi diyecekler. İşte Vezirköprüsporun faydası diye düşünüyorum.
Kaymakam Yunus Emre Altıner:
– Tamam ama yani bunu da İlçenin gelişmesi için genel dinamik olarak almamız doğru olmaz. Futbol da çok önemli bir olay ama bunu genel dinamik olarak ele almamız doğru olmaz diye düşünüyorum. Tamam bizde isteriz ama bu düşündüğün kadar kolay olmuyor gelecek taraftar kriz mi yaratacak ne olacak belli değil. Taraftar, o gün geliyorlar maçı izleyip uçağa binip gidiyor.
Hakan Demir:
– Peki kaymakamım bu insanlar yemek yemiyorlar mı alışveriş yapmıyorlar mı?top 3
Kaymakam Altıner:
– Tabiki yemek yiyorlar alışveriş yapıp hediyelik eşyalar alıyorlar ama 2 gün önce gelme gibi bir durum yok. Deplasmandan bir gün önce takım gelsin istiyorsunuz nerde ağırlayacaksınız?
Hakan Demir:
– Kaymakam bey bazı şeyleri isteriz yapamazsınız diyoruz ya şimdi biz tribün istiyoruz. Seyirci mi geliyor ki tribün istiyorsunuz? diyorlar. Şimdi ben size diyorum turist mi geliyor ki otel istiyorsunuz? İlk önce turisti getireceksiniz o sıkıntıyı yaşayacaksınız. Sonra otel isteyeceksiniz.
Kaymakam Altıner:
– Bizi ihya edecek kadar turist geliyor. Kardeşim bak istatistikler var. Otel bu ilçenin birinci ihtiyaçlarından bir tanesi.
Belediye Başkanı Edis:
– Biz bunları yaşıyoruz daha geçen günlerde yaşadık. Biz Öğretmen evine doldurduk, otelleri doldurduk en az yüz kişi rezervasyon yapıyor.
Kadri Fişekçi:
– Devlet %60-70 hibeyle otel projesini buraya veriyor. Ortaklaşa beş yıldızlı oteli çok rahat buraya yaparız. 500 bin euro’nun %25’ini bize hibe ediyor. Butik otele bile 4 yıldız veriyor. Oteldeki kısıtlamaları kaldırmanız gerek gelen turistop 2t bu kısıtlamalara gelemiyor. Çanakkale’ye iki seyahat yaptık. Bir arkadaşımın 20 trilyon harcadığı oteli var ama bazı yasaklar yüzünden otele turist gelmiyor diyor. Alkol yasak olduğu için turist gelmiyor.
Kaymakam Altıner:
– Mevzuat’ta alkol alınabilecek yerler ve alınamayacak yerler belirtilmiş. Yani öyle her istediğimiz yerde alkol alamayız. Bunu Bakan’a iletmemiz lazım. Bunu yapacak kapasitede insanlar var aslında Vezirköprü’de. Neden yapmıyorlar ki? Siz Sanayiciler Odası Başkanı olarak bunun başında durup böyle bir otel yapsanız.
Örencik Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Arslan:
– Benim 70 hanem var Bursa’da cenazem oldu geldiler. Geri gittiler para olmayınca tarla olmayınca ben Örencik’te niye duruyum suyum, borum olmayınca bizleri koyun ve mal besliyor. Ayçiçeği, mazotuna gübresine yetmiyor.
Şakir Demirkan:
– Vezirköprü’de tarım ve hayvancılığa mutlaka destek verilmeli. Telefonsuz, arabasız yıllarca yaşamışız; hiçbir şey olmadı. Vezirköprü’de hayvancılık ile yaşıyoruz ama modern hayvancılık ile uğraşacak insan kalmadı. Köyde kalanlar ya yaşlılar ya da eline keser alamayanlar.
Belediye Başkanı Edis:
– Bu konuda Ziraat Odası İlçe Tarım’ın da devreye girmesi lazım. Bunlar tek başına belediye ile olmuyor. Toprak tahlil laboratuvarı var, kapısı kapalı duruyor. Bu acı bir gerçek hangi gübreyi attığımızı biliyor muyuz? Babadan görme gübreyi atmaya devam ediyoruz.
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Arslan Kaya:
– Ziraat odası laboratuvarı kapalı. Ziraat odası olarak siyasilere istediklerimizi yaptıramadık. Vezirköprü’de borç erteleme konusunda yanı başımızda Havza, Durağan erteledi. Merzifon erteledi. Çiftçi primlerde zarara uğradı. Çiftçinin primleri düşük çıktı. Çiftçinin 800 milyar zararını kim karşılayacak. Vezirköprü hem borç ertelemesine girmedi hem de ayçiçeği veriminde ortalaması düşük çıktı. Biz burada tarımı nasıl geliştireceğiz. Biz bunu da vekillerimize rapor halinde verdik. Bu konuyla sadece belediye başkanımız ilgilendi.
İlçe Tarım Müdürü Erdem Kılınç:
– 2016 yılı için 86 bin dekar alan ayçiçeği ekimi bildirildi. Bize bunun karşılığında 18 bin 600 ton ayçiçeği faturalı ilçe müdürlüğümüze teslim edildi. Bunun karşılığında 17 bin 200 ton civarında destekleme yapıldı. Oradaki fark yaklaşık 1300 ton bunun karşılığında 520 bin TL’dir. Kredi erteleme konusunda ayçiçeği veriminin düşük olmadığını iddia ettik. Bizim iddiamız doğru çıktı. Ancak parsel verimini biz belirlemediğimiz için bunu düzeltme şansımız olmadı. Bununla ilgili ilçe tarımın yapabileceği bir şey yok. Veriler direkt Tarım Bakanlığı Genel Müdürlüğünden belirleniyor. Dedi.

Share
1417 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?