logo

HERŞEY ALLAH’DAN


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Herşeyi yaratan Allah’dır. Sebeplerin fonksiyonu yoktur. Sebepsiz de yaratılır. Fakat Allah, hikmetini bilmediğimiz şekilde olayları sebeplere bağlamıştır.
İnsan sebepleri yaratıcı kabul ettiği takdirde imandan uzaklaşır. Bu konuda şu olayı hatırlayalım: Zeyd bin Halid el Cüheni şöyle anlatıyor: ”Rasulullah (s.a.v) Hüdeybiye gazvesinde, geceleyin yağan yağmurdan sonra bize sabah namazı kıldırdı. Namazdan çıkınca cemaate dönüp: Biliyor musunuz Rabbiniz Teala bu gece ne buyurdu diye sordu. Ashab-ı Kiram: Allah ve Rasulü daha iyi bilir” dediler.
Rasulü Ekrem: Allah Tealâ “Kullarımdan kimi bana iman ederek, kimi de kafir olarak sabahlar. Her kim Allah’ ın fazlu rahmeti ile bize yağmur yağdı der ise, işte o bana iman etmiş. Her kim de fülan fülan yıldızın batıp doğması ile bize yağmur yağdı der ise; işte o, bana iman etmemiş, yıldıza inanmıştır buyurdu dedi. Filan yıldız, falan bulut yağmur yağdırmaz. Yağmuru, kar ve doluyu veren Allah’tır. Bunların sebeplerden olduğunu ifade etmek imanı zedeler.
Hz. Ömer, Halid bin Velidi Ordu komutanlığından azletti. Halid Bin Velid, İslam orduları komutanı idi. Onu bir asker rütbesine indirdi. Halid bin Velid de hiç itiraz etmedi. Hz. Ömer’ e bunun sebebini sordular dedi ki: Halid bin Velid emsalsiz bir kahramandır. Her girdiği savaştan zaferle dönen komutandır. Sırtı yere gelmemiş bir pehlivandır. Fakat halk onun bu zaferlerini çok büyüttü. Sanki Allah’ın yardımı değilmiş gibi zannedip Halid bin Velid’ in şahsında görmeye başladılar.
Onun için azlettim. Zaferleri veren Allah’ dır. Allah’ın nusreti olmadan bir ordu zafer kazanamaz. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’ u alınca doğru Ayasofya’ ya gider ve orada iki rekat şükür namazı kılar. Zaferi veren Allah’a dua eder. Bir avuç ebabil kuşları koskoca fil ordusunu dağıtmış, öldürmüştü. Bir sivrisinek, Nemrud’un ölümüne kafi gelmişti. “De ki: Ey mülkün sahibi Allah, sen mülkü kime dilersen ona verirsin. Mülkü kimden dilersen ondan alırsın.
Kimi dilersen onun kadrini yükseltir, kimi dilersen onu alçaltırsın. Hayr, yalnız senin elindedir. Şüphesiz sen herşeye hakkıyla kadirsin.” İnsan herşeyi Allah’ tan bekleyecektir. Hastalığa şifa veren de yine Allah’tır.
Kullanılan ilaçlar, yapılan tedaviler ancak birer sebeptir. İnsanı boş bırakmamak, tembelliğe alıştırmamak içindir. Derdi veren de O, deva veren de O. “Bana yediren, bana içiren O dur. Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur. Filan yaptı, filan kazandı yok. Yaptıran da, kazandıran da Allah’dır. Oku hedefe vardıran, savaşı kazandıran O’dur. “OnIarı siz öldürmediniz, fakat Allah öldürdü onları, Attığın zaman da habibim sen atmadın.
Ancak Allah attı.” Bedir savaş sonunda Ashab’ dan kimi: Filanı ben öldürdüm. Kimi: Filancayı da ben öldürdüm diye iftihar ediyorlardı. AlIah da hükmünü buyurarak onları Allah’ın öldürdüğünü, Allah’ın lütuf ve nusreti ile öldürdüklerini bildiriyor. Herşey Allah’dandır. Şairin dediği gibi: “Ne kahrı dest-i adadan ne lütfu aşınadan bil. Umurun Hakka tefviz eyle cenabı kibriyadan bil!…”
Mevlana der ki: “Eğer başkasından birşey istersen verecek olan Allah’dır. Çünkü onun eline cömertlik meyli veren yine O’dur.” Herşey Allah’ dandır. Evet düşmanının zararını düşmanından değil, Allah’dan bileceksin. Sana biri lütufta, yardımda bulunuyorsa onu da dostundan, dostluğundan bilme. Allah’ın bir lütfu olduğunu bil. Bütün işlerinin Cenab-ı Allah’dan olduğuna iman et…”
Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “Kuvvetli mü’min zayıf mü l minden hayırlıdır. İkisinde de hayır vardır. Hırsını, sana faydası olan şeylere yönelt, Allah’a güven. Acizlik gösterme eğer sana bir şey isabet ederse “şöyle yapsaydım böyle olurdu” deme. Fakat “Bu Allah’ ın takdiridir. O dilediğini yapar.” de. Biz müminlerin herşeyin Allah’ımızdan olduğuna ve bu inançla iman ve amel etmemizi dilerim.

Share
1626 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...