logo

Komşu ilçe Havza’ya %55 hibe destekli İki Fabrika Birden Kuruluyor

Komşu ilçe Havza’ya %55 hibe destekli İki Fabrika Birden Kuruluyor

Vezirköprü’de halen Organize Sanayi Bölgesi konusunda yeterli adım atılamazken Havza yatırımcılarla büyümeyi sürdürüyor.

Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde Unlu Mamuller alanında üretim yapacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’ndan %55 hibe desteği almaya hak kazanan bir yatırımcı Havza’ya, biri Türkiye’nin ilk tatlı fabrikası olacak olan iki fabrika birden kurmak için sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı.

Havza 25 Mayıs Gazetesi’nin haberine göre, yaklaşık 4 Milyon 600 bin lirası hibe olan toplamda ise 8 Milyon 500 Bin TL’ye mal olacak olan fabrikanın Türkiye’de ilk olarak baklava imalatı yapan bir tesis olduğu belirtildi.
Yaklaşık olarak 800 kişiye iş istihdamı sağlayacak olan fabrikanın 10 ayda tamamlanması ve üretime başlaması hedefleniyor.
Konuyla ilgili konuşan Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir; “ Havza’da bu anlamda TKDK Samsun İl koordinatörlüğünden en fazla destek alan ilçe. Bunun farkındayız. Şimdi de organize sanayi bölgesindeki teşvikler ile hem üretilen ürün çeşitliliği bakımından hem de yeni firmaların kurulmasına vesile olarak yeni firmaların kurulmasına vesile olundu.
Şuan içerisinde bulunduğumuz firmada yeni bir yatırım kararı alarak TKDK’dan destek talebinde bulunacak. Hem yatırımcılarımız mevcut OSB’mizin avantajlarını anlatmak bakımından hem de mevcut işletmelerimizin önünü açma, sorunlarını çözme bakımından bu tür ziyaretleri önemsiyoruz.
Sahada alanda, inşaat alanında, bizzat üretim alanında sizleri görmek sanayicimize, yatırımcımıza güç vermekte. Ticaret Odamız ile Kaymakamlığımız ile belediye olarak güzel bir uyum ve ivme ile tüm kurum ve paydaşlarımız ile iletişimi en üst seviyede tutarak problemleri çözerek büyüme safhasındayız.
İnsanımıza yatırımcımıza buradan sesleniyorum; Havza Organize Sanayi Bölgemizi mevcut halinden 2 – 3 kat daha büyütmek gibi bir girişim içindeyiz. Bunun da somut adımlarını önümüzdeki günlerde atacağız. Genişleme alanlarımız ile birlikte çok daha büyük parselleri yatırımcılarımıza sunma imkânımız olacak.
Yatırım kararı almak üzere olan Türkiye’nin dört bir tarafından yatırımcılarımızda Havza OSB’yi bir alternatif olarak gelip görmeden kararlarını vermesinler. “ ifadelerini kullandı.
Havza TSO Başkanı ve Havza OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erkan Acar ise Havza OSB’nin Karadeniz’in lojistik olarak ve genişleme alanı bakımı, düz alan olması bakımında en iyi OSB alanı olmaya adayı olduğunu belirterek; “ Organize sanayi bölgemizden şu ana kadar TKDK’ya başvuru yapan iki firmamız desteklerini aldı ve inşaatlarına başladı.
Bu iki firmamız yaklaşık 8 milyon 500 bin liralık projeyi hayata geçirecek. Yaklaşık 800 kişinin istihdam edileceği iki üretim tesisin için yatırımcılarımız TKDK’dan yaklaşık 4 milyon 600 bin lirası hibe kullanacaklar. Bu tür desteklemeler yatırımcılarımız için önemli fırsatlar.
Burada yatırımcılarımıza TKDK desteklerini anlatıyoruz ve 2 yatırımcı firmamız daha TKDK desteklerinden yararlanmak amacı ile hazırlıklarını yapıyor. Havza OSB’den başvuru yapan projelerimiz onaylandı. Bunlar ciddi manada projeler.
Biz bütün yatırımcıları Havza Organize Sanayiye davet ediyoruz. Elimizden gelen bütün yardımları kendilerine yapacağımızı taahhüt ediyoruz.”dedi.
TKDK Samsun il Koordinatörü Bülent Turan ise yaptığı açıklamada Havza’da TKDK İl Koordinatörlüğü olarak bu güne kadar 372 projeye destek verdiklerini belirterek;“Bu projelerin toplan yatırım değeri 70 milyon 300 bin lira olan 372 projeye 34 milyon lira tahsis edildi Havza’da.
Bunların iki tanesinde Avrupa Birliği IPARD programı kapsamında sözleşme imzalamış olan unlu mamuller ile alakalı projemiz. Bu organize sanayi bölgesinde kurulacak ve inşasına başlandı. Biri baklava üretim tesisi, biri unlu mamuller kategorisinde su böreği üretim tesisi.
Havza OSB yatırımcılarımız için çok uygun bir alan bu tarz gerek ise diğer sanayi kuruluşlarına uygun parseller bulunmakta.
Biz katma değerli ürün üretimi noktasında, unlu mamuller, süt işleme, sebze meyve işleme tesisleri, salça, reçel, marmelat ve buna benzer tesislerin, katma değerli ürün üretim noktasında organize sanayi bölgesinde de değerlendirebiliyoruz. Bu tür projelere kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi kapsamında 5 bin avro ile 500 bin avro’ya kadar olan yatırımlarda yüzde 55 hibe sağlıyoruz.” Dedi.

Share
80 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?