logo

Ramazan sohbetleri


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Ramazan hilali görülmeyince oruç tutmanın caiz olmayacağını bilen bir tiryaki, hilali görmemek için evinin pencerelerini kapayıp perdeleri de sımsıkı örter: geceleri mahalle kahvesine giderken de başını önüne eğermiş, nasılsa bir su birikintisi içinde hilalin aksini görünce ürkerek şöyle demiş:

Hey mübarek! Gözüme mi gireceksin, anladık işte ramazan başlamış!..
Evet, Ramazan ayı başladı.
Bu yıl da geçtiğimiz yıl gibi biraz buruk geçecek Ramazan ayı.
Teravih namazı gibi, sohbetler gibi, insanların bir araya gelmelerini sağlayan iftar yemekleri gibi eksiklerle geçireceğiz bu Ramazan ayını da.
Ay boyunca ilçede en çok konuşulacak konuların biri sanırız ekonomi olacaktır.
Daha ilk gününden vatandaşlar bir durgunluktan bahsetmeye başladı bile.
Bununla birlikte Vezirköprü Besi OSB gibi, İhtisas OSB gibi, Küçük Sanayi gibi yatırımlarını tamamlayamadığı sürece daha bir çok Ramazan ayında aynı ekonomik durgunluğun sohbetini yapmak zorunda kalacaktır.
Ülke genelindeki durgunluğun yansıması olarak Vezirköprü ekonomisi gibi sadece devletten gelene bağlı ekonomilerde hem gelirken hem de geldikten sonra olmak üzere sıkıntılar iki kez yaşanıyor.
İnsanların bekleyecekleri zaman ise şimdilik üç hafta. Çünkü Bayram coşkusu ekonomiyi biraz olsun canlandıracaktır.
Bu durgunluğun içinde Belediye’nin yeni hizmet binasını yapmayı düşündüğü ve vatandaşın da fikrini sorduğu anketin devam ettiğini de hatırlatalım. Anketin, önümüzdeki haftaya kadar uzatıldığını öğrendik. Belediye’nin anketinde durum nasıldır bilemiyorum ama, bizi arayanların anket sonucunda açık ara Belediye binasının yerinde kalması sonucu çıktığını söylemeliyim.
Ramazan da bayram da aynı tartışmaların üzerinden geçecek gibi görünüyor.
Bir ramazan fıkrasıyla başladık, İslamiyetin hoşgörüsünü anlatan bir başka fıkrayla tamamlayalım bu haftayı.
Bir ramazan günü III. Mustafa’nın veziri Koca Ragıp Paşa’nın konağında yapılan sohbet esnasında Ragıp Paşa Şair Haşmet’e hitaben:

‘Senin de borcun var mı Haşmet?’ diye sorar ve ondan sonra şu cevabı alır:

Evet efendim, mahalle bakkalına bin kuruş, kasaba beş yüz kuruş…
Ragıp Paşa sorusunun anlaşılmadığını düşünerek şu açıklamayla birlikte tekrarladı sorusunu:

‘Ben onu sormuyorum, oruç borcun var mı?’
Şair Haşmet bu soruyu şöyle cevaplamış:

Paşam, oruç borcunu Allah sorar; sizin soracağınız kul borcudur.

Share
305 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...