Son Dakika
Evlilik birliği içerisinde eşler birlikte mal edinebilirler. Bu edinilmiş olan malların boşanma neticesinde nasıl paylaşılacağı, taraflar açısından genellikle merak edilen konudur.
Türk Medeni Kanunu boşanma neticesinde mal paylaşımının nasıl yapılacağını düzenlemiştir. Kanun hükümleri çerçevesinde ve örneklerle mal paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini anlatalım.
Boşanma durumunda mal paylaşımının nasıl yapılacağı, taraflar evlenirken belirlenir. Burada taraflar istedikleri mal rejimini seçmekte özgürdürler. Fakat mal rejimi seçmezlerse kanune belirlenmiş olan “Edinilmiş Mallara Katılma” rejimine tabi olurlar. Bu mal rejimi belirtmiş olduğumuz gibi yasaldır. Yani taraflar mal rejimlerini kendileri belirlemezlerse, kanunen bu rejime tabi olurlar. Tarafların evlenirken belirleyebileceği diğer üç mal rejimi ise şunlardır: Mal Ayrılığı Rejimi, Paylaşmalı Mal Ayrılığı rejimi, Mal Ortaklığı Rejiimi.
Uygulamada genellikle “Edinilmiş Mallara Katılma” rejiminden kaynaklı davalar yoğun olduğundan bu hususu anlatmaya çalışacağız. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere mal paylaşımının yapılabilmesi için boşanmanın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Boşanma davasının kesinleşmesinden sonra 10 yıl içinde bu dava açılmalıdır.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimine tabi olan taraflara, paylaşım şu şekilde yapılır:
Edinilmiş olan malvarlıkları, evlenmeden önce mi elde edildi evlenmeden sonra mı bu ayrım yapılır. Genel tabirle anlatmak gerekirse, evlenmeden önce elde edilen malvarlığı değerleri, paylaşmaya tabi olmaz, yani evlenmeden önce kimin ne malı varsa, o aynen korunur. Fakat evlenmeden sonra edinilmiş olan mallar taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz, eşler tarafından evlenmeden önce edinilen malvarlığı değerleri kanuna göre kişisel mal olarak kabul edilirken, evlendikten sonra edinilen malvarlığı değerleri edinilmiş mal olarak kabul edilir. Yani Türk Medeni Kanununa göre edinilmiş mal olarak kabul edilen malvarlığı değerleri, boşanma ile taraflara paylaştırılır. Türk Medeni Kanunun 219. Maddesi edinilmiş malları, 220. Maddesi ise kişisel malları detaylı olarak düzenlemiştir. Yani mal paylaşımı yapılırken, hakimler Türk Medeni Kanununun 219. Maddesine göre edinilmiş malları belirler ve bu kategoride yer alan malvarlıklarını taraflara paylaştırırlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları