logo

Zihniyet değişir umarım..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Osmancık Kunduz Ormanlarını istedi.
O zamanlar Vezirköprü’de siyaseti bilen ilçelerini seven ve ileriyi görebilen bir ekibin neredeyse dayak yeme pahasına İlçelerinin hakkını korumak için yaptıkları mücadeleyi hatırlayanlar vardır. Hatırlamayanlar da Vatandaş Gazetesi arşivlerinden o günleri okuyabilirler.
Osmancık’ın bu mücadelesi 90 yıl sürdü.
Bunu Vezirköprü’ye bağlı Kunduz Ormanlarının büyük kısmının Osmancık’a bağlandığında Çorum ve Osmancık gazetelerinin yazdıklarından daha iyi görüyoruz. Osmancık’ın on yıllardır bekledikler hayalleri 2013 yılında gerçekleşti.
O zaman hayatta olan gazetemiz kurucusu Vefai Teker’in çabalarıyla bir toplantı düzenlense de, o toplantıdan da herhangi bir sonuç çıkmayacaktı.
Osmancık başardı, Kunduz’un büyük kısmı onlara geçti.
Hatta toplantıda bir yasa olmamasına rağmen, çıkan yasaya karşı ellerinden bir şey gelmeyeceği söylenmiş, Kunduz’daki ağaçların yerinde kaldığını bir yere götürülmeyeceğini söyleyenler olmuştu.
Oysa sadece basit bir orman köyleri iddiası değildi. Gelecekte çıkarılacak yeni işlerin başlangıcıydı.
Yine Şahinkaya’ya bir köprü yapılması gerektiğini iddia ettik. Sadece feribotlarla karşıya geçmek zorunda olan bölge halkı için değil, yıllarca Vezirköprü ile ticaret yapmak için bu yolu kullanan Alaçam ve Bafralılar için de gerekli olduğu içindi.
Bafra ile yol açılsın dedik. Böylece hem Vezirköprü’nün Bafra ile ticareti artar, hem de Samsun İstanbul yolu başta olmak üzere Vezirköprü’den geçer, ilçede ticaret artar iddiasındaydık.
Durağan Vezirköprü için ciddi bir pazar ancak yolu yüzünden Kastamonu’ya kadar açılacak olan pazarımız kapalı kalıyor iddiasını defalarca dile getirdik.
Bildiğiniz gibi bunların hiçbiri olmadı.
En son dedik ki, hiçbirini yapmıyorsunuz, bari Vezirköprü’nün dünyaya açılış yolu Havza yolunu yapın. Yıllarca yazdık, söyledik. En son Türkiye’de neredeyse daha kötü yol kalmayınca ihalesi yapıldı açıklamasına kadar geldi iş. Ancak hemen peşinden ihalenin akıbeti belli olamadı. Vezirköprü Havza yolu maalesef yeniden rafa kalktı. Bir iki küçük yama yapıldı ve biz unuttuk.
İddia edildi ki, şu anda bu kadar maliyeti kaldıracak bir ekonomi bulunmuyor. Pandemi bitsin yeniden değerlendirilecek.
Bugün Çorum milletvekilinin söylediklerinden anlıyoruz ki, bizim 15 bin nüfusumuzun Osmancık’tan alış veriş yapması için girişimde bulunuyorlar. Buraya konforlu bir yol yapılacak.
Karşı değiliz.
Her vatandaşımız en iyi yolu kullanmayı, en konforlu hayatı yaşamayı hak ediyor.
Şikayetimiz; bu vatandaşların kendi ilçelerine gelmek için kullandıkları yollarının neden konforlu hale getirilmediği, Vezirköprü’nün ilçe merkezinin yolları bile yapılamazken diğer ilçelere pozitif ayrımcılık yapıldığınadır.
Tüm bu olup bitenleri Vezirköprü’deki siyasetçilerimiz izleyecek midir? Vezirköprü’nün sorularını nasıl cevaplayacaklardır?
İlçemizdeki sivil toplum kuruluşları burada susacaklar mıdır? İlçe ticaretini büyük oranda etkileyecek bu çalışma bakalım nasıl karşılık bulacak?
Yarın Kunduz’daki etkinliklere de sahip çıkmaya çalışan Osmancık başarılı olacaktır. O zaman da, “ağaçları götürmüyorlar ya” diyen zihniyet ya da devamı olan “bizim girmemize de izin veriyorlar” diyecek zihniyet iş başında olmaz umarım.

Share
387 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...