Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı ve Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatçi ertelenen seçimler öncesinde ekicilerle bir araya geldi.
Pazartesi günü Belediye Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen yemekte konuşan Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı ve Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatçi; “Amasya Şeker Fabrikası başkanlığına 5 Nisan 2017 yılında başladım. O günden günümüze kadar görev süremiz devam ediyor.” Dedi.
Biz göreve geldikten bir ay sonra Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir teftiş neticesinde Amasya Pancar Ekicileri yönetimi görevden alındı diyerek sözlerini sürdüren Saatçı; “Oraya da 5 Mayıs 2017 yılında Tarım Bakanlığı tarafından kayyum atandı. Bu kayyumların görevi 23 Ocak 2020 yılında sona erdi ve kooperatif boş kalmasın diye ben Mustafa Saatçı, Ayten Çöl ve Eşref Dikmen’i seçimleri yapmak üzere 9 Nisan 2020 yılında oraya görevlendirdiler. Aslında Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimi 1 Haziran 2020 tarihinde yapılacaktı. Maalesef 2019 sonu 2020 yılı başında çıkan Covid-19 nedeniyle Tarım Bakanlığı tarafından ertelenerek bekliyor.” Dedi.
Aslında Haziran 2020 yılında seçimler yapılacaktı. Amasya Asliye Ceza Hakimliği üç arkadaşı buraya kayyum olarak görevlendirdi diyen Mustafa Saatçı; “Bu kararında da 1/7/2020 yılına kadar Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi’nin seçimlerini yapmak üzere siz orada kayyumsunuz dedi. Çiftçi orada bir muhatap bulsun diye biz 25 Ekim’de seçim kararı almıştık. Bu seçimler de İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle ertelendi. Oradaki görevimiz de halen devam ediyor.” Şeklinde konuştu.
O günden bugüne kadar yapılan çalışmaları da değerlendiren Saatçı; “Göreve geldiğimiz 2017 yılı pancar sezonunun %70’i bitmişti. 2016 yılında 20 bin ton C şeker, 2019 yılında ise 19 bin ton C şeker üretildi. Fabrikanın o günkü rakamlarla 70 Trilyon lira borcu vardı.
Kotayı artırdık.
Göreve geldiğimiz günlerde 60 bin ton şeker kotamız vardı. Vatandaşımız pancar ekmek istediği için bu kotamızı 80 bin tona çıkardık.” Dedi.
60 Bin şeker kotasının 69 bine daha sonra da 72 bine sonra 75 bine ve daha sonra da Amasya Şeker Fabrikasının kotası 80 bine çıktı diyen Saatçı; “Bundan sonra burada kota sorunu diye bir şey olmayacak.” Şeklinde konuştu.
2002 yılında şeker kotası çıktığında bu fabrikanın 78 bin ton şeker kotası vardı diyerek sözlerini sürdüren Saatçi; “2016 yılında 57 bin 400 ve sonra da az bir şeker kotası alınarak 60 bine gelmiş. A tipi ve B tipi pancar ekme şekli vardı. 2017 yılında A tipi pancar ekenler 180-190 lira, B tipi pancar ekenler 225 lira. Bunu çiftçi odaklı yapmamışlardı. Çiftçi pancar ekiminden soğutulmuştu.” Dedi.
En büyük üretici Vezirköprü
Saatçi; “Bizim şeker fabrikamıza her yıl aldığımız şeker kotasına göre 670 bin ton şeker lazım. Bu konuda elimizden en büyük tutan ilçe Vezirköprü’dür. Bir dahaki sene en büyük beklentimiz 120-130 bin ton olacak.” Şeklinde konuştu.
Suluova Şeker Fabrikası’ndaki, Gümüşhacıköy’deki analiz merkezini iki kantarımıza kurmak istiyoruz diyerek sözlerini sürdüren Saatçi; “Adatepe ile Yağcı kantarlarımıza bunu kurmak istiyoruz. Biz hiçbirt şeyi inkâr etmiyoruz. 3,5 yıldır oradayız.3,5 yıldır yetimin hakkını kimseye yedirmedik, yedirmeyeceğiz.” Dedi.
Alkol fabrikası
Alkol fabrikasından da bahseden Saatçı; “1996 yılında fizibilitesi yapılmış, 1999 yılında açılmış, 2003 yılına kadar çalıştırılmış daha sonra da kapatılmış. Bize verilen talimat gereği biz bu fabrikayı 2017 yılında revizyonunu yaparak, 2018 yılının Ocak ayında 14 yıl sonunda üretimine başladık. 2019 yılında 1,5 milyon, 2020 yılında ise 7,5 milyon litre alkol ürettik ve Türkiye’ye de çare olmaya çalıştık. Pandemi süreci patladığında ilk etapta 1,6 milyon litre alkolü Türkiye’de biz verdik.” Şeklinde konuştu.
Bugün Türkiye’deki hastanelerimizde 1 Milyon litre paketli alkolümüz var diyerek sözlerine devam eden Saatçi; “Bir dahaki yılda hedefimiz en az 3,5 milyon litre. Bizden alkol alan bir daha başka yerden alkol almıyor. Çünkü arkasında şeker fabrikası bulunan bir alkol fabrikası var ve 3 yılda garanti veriliyor. Daha önce paketli alkollerin tümü merdiven altında doluyordu.” Dedi.
Fabrikanın %71,6’sı Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin diyen Saatçı; “Bu hissede Vezirköprü’nün de katkısı var. Vezirköprü en büyük kaybı 2007-2016 yılları arasında yaşamış. Bundan sonra gelecek olan ekiplere de dikkat edilmeli.” İfadelerine yer verdi.
Yer Tahsisine de Değindi
Yer tahsisi konusuna da değinen Saatçi; “1953, yılında bu fabrikayı ilk kuranlar 910 dönüm yer almış, şimdi ise 249 dönüme düştü. Biz üç tane yer sattık. Birisi Lâdik’te. Takdir bedeli ne ise onu vereceğiz dedik. 2.4 Trilyon liraya verdik. Suluova’da 18 bin metrekarelik Şeker Camii yeri, 6138 metrekare yerle değiştik ve biz belediye başkanına burayı imarlı vermesi için rica ettik. Belediye başkanı bize yarın gelen burayı imarlı diyerek satar. Bu şekilde değiştirdik yerleri. Sadece Şeker Fabrikası’nın işini görmek için bunu yaptık.” Dedi.
Vezirköprü’deki olaylara da değinen Saatçı; “Kıyamet kopuyor. Bizden önce bir sürü şeyler olmuş. Başkanımızı da kandırmışlar. Ardından da bir inatlaşma başlamış. Vezirköprü’de bir yer lazım olduğu zaman en önce koşacak olan belediye başkanımızdır. Diyoruz ki iki tane analiz toplama merkezi yapacağız. Yerimiz yetmediğinde ilk gideceğimiz yer belediye başkanı. Hakkı, hukuku bilen bir başkan.” Şeklinde konuştu.
Bu fabrikanın sahibi çiftçidir diyen Saatçi; “Bugün siz kime inanıyor, güveniyorsanız, kim sizin malınızı daha iyi idare edebiliyorsa ondan tarafa olun. Çiftçinin malı yenmez, polarıyla oynanmaz. Biz 3,5 yıldır gereken gayreti alabildiğine gösteriyoruz. Biz bu zamana kadar çalmadık, çaldırmadık, çalana da fırsat vermeyeceğiz.” Dedi.
“Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Başkan Adayı Mustafa Saatcı; “Pancar’da Kota Sorunu Olmayacak”” için 1 yorum
BENZER HABERLER
Ne yapacakmış damadı Galip Uzun a daha mı çok icra dosyası verip çiftçileri sıkıştıracakmış ne icraati yapacak başka çiftçinin tek umudu Kamil SAYAR.