logo

Boşanma Davalarında Maddi ve Manevi Tazminat


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Boşanma davalarında tarafların merak ettiği konulardan biri de tazminat miktarlarıdır. Davacı taraf boşandığı takdirde, ne kadar miktarda tazminat alacağını net olarak bilmek ister. Tazminat miktarını hesaplamak için kanunun aradığı birtakım şartlar vardır.
Boşanma davasının sonunda tarafların talep ettikleri tazminatlar, maddi ve manevi tazminat olarak ayrı ayrı değerlendirilir. TMK m. 174/1 maddi tazminatı düzenlerken, TMK m. 174/2 manevi tazminatı düzenlemiştir. Bu iki tazminat türünün şartlarını ayrı ayrı inceleyelim.
Maddi Tazminat
Maddi tazminat TMK m. 174/1’de düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre maddi tazminat talep eden tarafın karşı taraftan daha az kusurlu olması gerekmektedir. Bunun yanında tazminat alacaklısının, halihazırda mevcut veya gelecekte sahip olması muhtemel olan menfaatleri boşanma yüzünden zarara uğramış olmalıdır. Bu şartların varlığı halinde ve boşanmanın gerçekleşmiş olması halinde tazminat talep eden tarafa mahkeme tarafından maddi tazminat verilmesi kararlaştırılır.
Maddi tazminatın miktarı; davalının ekonomik durumu, tarafların evlilik sürecinde sahip oldukları ekonomik değerler, davacının boşanma nedeni ile kaybettiği menfaatleri bir arada değerlendirilerek hesaplanır.
Manevi Tazminat
Manevi tazminat TMK 174/2’de düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre, boşanma nedeniyle manevi tazminat talep eden tarafın kişilik hakları saldırıya uğramış olmalı ve bunun yanında karşı taraftan az kusurlu olmalıdır. Bu iki şartı bir arada sağlayan kişiye mahkeme tarafından manevi tazminat ödenmesi kararlaştırılır.
Manevi tazminat miktarı; tarafların ekonomik durumu, kişilik haklarına yapılan saldırının ağırlığı, tazminat ödemeye mahkum edilen kişinin ekonomik durumu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak belirlenir.
Kişilik haklarının saldırıya uğramasından kasıt, boşanmaya neden olan olayların kişi üzerinde manevi huzursuzluk oluşturmuş olmasıdır. Örneğin kişinin eşinden fiziksel şiddet görmesi, aynı şekilde eşinin zina yapmış olması nedenlerinin boşanmaya sebebiyet vermesi kişilik haklarına saldırı oluşturmaktadır.
Bahsetmiş olduğumuz maddi ve manevi tazminat talepleri boşanma davası sırasında mahkemeden talep edilmemişse, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl için de ayrı dava olarak açılabilir.

Share
547 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...