logo

26 Ağustos 2020

MEVSİMLİK ÇALIŞAN İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRLER Mİ?


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Mevsimlik çalışma, yılın bazı dönemlerinde faaliyeti artan veya sadece yılın belirli dönemlerinde faaliyet gösteren işyerlerinde çalışan işçilerin çalışmalarını kapsar. Mevsimlik çalışmaya ilişkin hukuk sistemimizde bir düzenleme mevcut değildir. Yalnız mevsimlik çalışan işçilerin yaşamış olduğu sorunların çözümü mahkemede elbette sağlanmaktadır. Mahkemelerin vermiş olduğu kararlar, mevsimlik çalışma yapan işçilerin haklarını belirlememize yardımcı olmuştur.
Mevsimlik olarak çalışan işçiler, genel olarak kıdem tazminatından faydalanamayacaklarını düşünmektedirler. Fakat bu düşünce doğru değildir. Çünkü şartlar oluşursa mevsimlik çalışan işçilerde kıdem tazminatına hak kazanabileceklerdir.
Peki, kıdem tazminatına hak kazanabilmenin şartları nelerdir? Bu durumun tek şartı işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmasıdır. Mevsimlik çalışan işçiler genelde belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalıştırılırlar. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmayı ise kanun birtakım şartlara bağlamıştır. İş Kanuna göre belirli süreli çalışmanın şartları şunlardır:

· Belirli süreli işlerde
· Belli bir işin tamamlanması
· Belirli bir olgunun ortaya çıkması, bu şartlar altında yazılı olarak yapılan işler belirli süreli olarak kabul edilir.
Mevsimlik olarak çalışan işçiler genellikle bu sözleşme ile çalışmaktadırlar bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanamazlar. Fakat yargı kararlarında, mevsimlik çalışmanın üst üste iki defa belirli süreli olarak yapılamayacağı belirtilmiştir.
Örneğin işçi yılda 6 ay süre ile otelde çalışıyor olsun. İşveren işçiyi 2018 yılında belirli süreli iş sözleşmesi ile işe başlatmış olsun. İşveren, işçiyi 2019 yılında tekrardan otelde çalıştırırsa bu defa yapılan belirli süreli iş sözleşmesi kendiliğinden belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür.
Böyle durumda işveren işçiyi 2020 yılında tekrardan çalıştırmalıdır. Aksi takdirde işveren işçinin iş sözleşmesini haksız olarak feshetmiş olur ve işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır.

Share
747 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...