logo

Sulama işi ne zaman tamamlanacak?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’nün en önemli geçim kaynağının TARIM olduğunu hepimiz biliyoruz.
Tarımın gelişmesi için en önemli unsurlardan biri ise, SU.
Eski milletvekili Ali Eser’in takibiyle başlayan ve bugünkü seviyesine gelen Vezirköprü Barajı ve Duruçay Barajı sayesinde ilçede önemli bir alan suya kavuştu.
Su derken, belki de Vezirköprü’nün bölgeye göre tek artısı olan kapalı sistem basınçlı su ile çiftçinin buluşmasından bahsediyorum.
Vezirköprü’nün önemli kısmı bu suyu uzun zaman bekledi.
İlçenin kaderi olan ihalelerin gazabına uğrayan işlerden oldu barajların sulama boruları kısmı bitmek bilmedi.
Vezirköprü Barajı’ndan gelen su burada ‘yolun diğer kısmına’ geçemedi. Kaç kez ‘yapıldı’ dendi, akabinde kaç kez patlayan su gazetelerde haber olarak yer aldı.
Sonunda Sulama Birliği başına Salih Çiçek geldi ve devamlılığı olan çalışmaları ile bir yılda önemli yol kat etti.
Vezirköprü Barajı Sulama Projesi neredeyse tamamlanacak. İşler yolunda giderse hedef yılsonu.
Bir diğer önemli proje, Duruçay Barajı.
Vezirköprü’nün bile içme suyu için düşünülen, kendi cazibesiyle sulamada önemli işler yapacak baraj.
Yıllarca boruları düzgün döşenip bitirilemedi.
Defalarca haberini yaptık, Duruçay Sulama Birliği Başkanı Mehmet Ak iyi niyetle uğraşıyorken bile.
Ancak, geçen zamanda kullanılmayan borular her defasında çürüyor, her su salma denemesinde birçok yerden patlaklar meydana geliyor, boşuna bir uğraş ve masraf sürüp gidiyordu.
Bugün öğreniyoruz ki, Duruçay Barajı’nın yarısı sulamaya başlamış.
Peki diğer yarısı?
Aslında öğrenebildiğimiz kadarıyla işin ucu yine Devlet’te.
Devlet Su İşleri (DSİ) burayı ihale ettiği müteahhit firmaya, “ne zaman bitecek, neden bitmedi?” diye soracak.
Müteahhit firma “biz bitirdik, kabulünü yapın diyecek”
DSİ bir komisyon kurarak işin bitip bitmediğini araştıracak.
İş bitmemişse firmaya eksiklerini söyleyecek ve tamamlatacak. İş bitmişse geçici kabulünü yaparak kendi yapacaklarını yapacak, ya da Sulama Birliği’ne devrederek “işi yürüt bundan sonrası sana ait” diyecek.
Bu bahsettiğimiz olayın süresi derseniz, bizim ağır işleyen bürokratik yapımızda bile bir iki ayı geçmez.
Şimdi siz de soracaksınız, madem bir iki ayı geçmeyecek bir sorun neden yıllardır bu barajdan sulanacak 10 bin dönüm arazi bekliyor?
Keşke tarımla alakası olmayan ya da bu suyu beklemeyenler kadar bekleyen köylerin vatandaşları da sorsaydı..

Share
346 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...