logo

MEYDAN!..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Eskiden Milli Bayramların yapıldığı kocaman alandı Cumhuriyet Meydanı.
Türkiye haritasının bulunduğu havuzunda bile oynamışlığımız vardı.
Atatürk Heykeli önünde resmî geçit ve çeşitli etkinlikler olurdu.
Daha sonra bayramlar stada taşındı, sonra nereye taşındığı bilinmez oldu.
O zamanlarda meydan daha büyüktü, Vezirköprü’de araç sayısı ise daha az.
Bu kadar büyük bir alanı Vezirköprü’nün ortasında bırakmak bence ileri görüşün ve ufkun bir örneğidir.
Sağında solundan tırtıklanarak ufaltılmış olsa da, önemli kısmı bugün yeniden meydan olarak yapılacak.
Projeyi ilk duyduğumda “güzel olacak” dedim.
Hem Vezir Otel ve Restoranın olduğu bina güzelleşerek ilçenin merkezine yakışır hale gelecek, hem de büyük bir asfalt kaplıcaları biraz olsun yeşillendirilerek merkezde güzel bir park daha yaratılacak.
Bildiğimiz kadarıyla Cumhuriyet Meydanı’na aşağı doğru 2 ya da 3 katlı otopark yapılacak, üstü de yeşillendirilerek güzel bir meydan haline getirilecek.
İnsanın doğasında yeşil alan sevgisi var.
İlçeye elektrik veya suyu getiren değil de, çevredeki birçok ilçenin kıskandığı Mehmet Paşa Parkı’nı mesela yapanların anıldığını sık sık duyarsınız.
Çamlık Parkı’nı mesela, ağaçlandırarak ilçenin hizmetine sunanlar için hep “Hayır Duası” okunur.
Şimdi Vezirköprü Belediyesi ve Başkan Sadık Edis için bir ölümsüz eser bırakma çalışmasıdır Cumhuriyet Meydanı projesi ve aynı zamanda bir şanstır.
Önce etrafındaki Pancar’a ait olan alanı satın alan Vezirköprü Belediyesi, çalışmasını büyüttü. Kaymakam Kurnaz’ın da hakkını yemeyelim, Öğretmenevi ile Vezir’in yerlerini takas etme fikrinin kendisine ait olduğunu duyduk, hoş fikir onun olmasa dahi kabul etmesi bile bence önemli.
Böylece alanın iki tarafını saran binaların kaldırılarak alanın neredeyse tamamının kullanılması sağlanmış olacak.
Şimdi sadece ortasında kalan eskiden müftülük binası olarak kullanılmış, Diyanet Vakfı’nın binası kalıyor. (Diyanet Vakfı’nın ilçenin hayrına olacak böyle güzel bir alan çalışmasının karşısında duracağını sanmıyorum. Kısa sürede burayı alana katılmasının sağlanması için Belediye’nin önünü açacaktır)
Sonrasında ise Vezirköprü’nün kalbine bir park kazandırmak Belediye’ye kalacak.
Ramazan Bayramı’nın sessiz günlerinde yazımızı yazarken, Vezirköprü’ye güzel bir haber vermek istiyorduk, bu haber iyi geldi. Bir de bayram fıkrasıyla tamamlayalım:
Bayram sabahı, namazdan sonra mahallenin erkekleri kahvede toplanmışlar, biri laf açmış:
“Eee, mübarek ramazan geldi, gitti, acaba memnun kaldı mı?”
Bektaşi cevabı yetiştirmiş:
“Mübarek memnun kalmasa her yıl on gün önce gelir mi?”

Share
430 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...