logo

Yol.. (Dağ fare doğurdu..)


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Sonunda Vezirköprü Havza arasındaki karayolunun ihalesi tamamlandı.
Bundan sonrasında Vezirköprü’de yaşayanları ikinci bekleyiş ve soru saracak; “acaba işi alan firma kaçmadan, batmadan düzgün ve zamanında işini bitirebilecek mi?”
Dile kolay yaklaşık 30 yıl beklendikten sonra, yapılacağı ‘kısmen’ açıklanan bir ihaleden bahsediyoruz.
Kısmen ile kastettiğim nedir?
Vezirköprü’de konuştuğumuz herkes ihalenin kapsamını soruyor; ne zaman başlayacak, duble yol mu olacak, yol hattı değişecek mi, Göğem yokuşu kalkacak mı, yol genişleyecek mi?
Bunlara bir soru da ben ekleyeyim, Havza Vezirköprü arasındaki yol tamamen yapılacak mı?
Bu soruların çok azında gerçekten bilgi sahibiyiz;
İhale bittikten sonra askı süresi bekleniyor, bu süreden sonra ihale sonucu kesinleşiyor ve ihale kesinleştikten sonra yer teslimi yapılıyor. Yer teslimi süresi 10 gün olarak ihalede de belirtilmiş. Yani iki ay sonra yapımın başlamasını bekliyoruz.
Vezirköprü Havza arasındaki yol standart duble yol (çift şerit gidiş, çift şerit geliş) denen yoldan olacak. Burada yolun genişlemesi de var tabi, ancak mevcutta bulunan ve daha önce kamulaştırılan alanların yapılacak yol için yeterli olacağı düşünülüyor. Belki genişletmede bazı alanların kamulaştırılması gündeme gelebilir.
Vezirköprü-Havza arasındaki yolun en fazla merak edilen kısmı ise güzergâh değişikliği. Ancak burada kötü haberimiz var. Eski yol neredeyse aynen kalacak ve olduğu gibi kalan bir yer de özellikle kış aylarında sürücülerin başının belası, korkulu rüyası olan Göğem Yokuşu olacak.
Ancak kötünün iyisi olarak belirtelim, virajlardaki sert yerler rötuşlanarak yumuşatılacak ve Vezirköprü-Havza yolu konforlu(!) hale getirilecek.
Sonuç olarak 30 yıl beklendikten sonra, Türkiye’de belki de en sona kalan yollardan biri olarak Vezirköprü-Havza yolu çok fazla bir değişikliğe uğramadan yapılacak.
Yaklaşık olarak (iyi ihtimalle) 3 yıl bu yolun yapım çilesini çekecek olan Vezirköprü halkı başta olmak üzere sürücüler, kendilerini iyi hissetmeyecek ve içten içe biraz genişlemiş bu yoldan geçerek ellerinde ne kaldığını düşünecekler.
Üstelik vatandaşların ‘aynen kalacaksa neden masraf ediliyor?’ diye sorduğu bu yol, bir 30 yıl daha değişmeden öylece kalacak.
Yol, yol, yol dendi. Yol ihalesi tamamlandı, ancak görünüşe göre dağ fare doğurdu.

Bugün 19 Mayıs.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak için Samsun’a çıkışının yıl dönümü. Sadece saygı duruşunda bulunularak geçiştirmek zorunda kaldığımız Milli Bayramlarımızdan biri. Ancak, Milli Mücadele’nin tarihini okuyarak, gençlerimize okutarak hatırlatmamız gereken önemli günlerde biri.
Kutlu olsun.

Tüm okuyucularımın Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramı’nı da kutlarım.

Share
352 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...