logo

RAMAZAN BAYRAMI


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;

Mübarek aylarımızdan Allah ayı olan Recep ayının huzur ve mutluluk içinde idrak ederek Peygamberimizin ayı olan Şaban ayını da aynı heyecan ile bitirerek biz ümmeti Muhammed’in ayı olan Ramazan ayında da inşaallahurahman ibadetlerimiz indi ilahide kabul görerek yine Ramazan bayramına kavuşmuş bulunuyoruz.
Bizi ve mükevvenatı yoktan var eden Bizlere sayısız nimetler bahşeden Yüce Rabbimize sonsuz hamdü sena ağlar olsun ki ramazanımızı iman Kur’an bir rıza gölgeleri altında yaşamış yanık gönüllerimize cennet serinliği getiren ve bir ilahi ziyafeti teşkil eden bayramımıza kavuşmuş bulunuyoruz.
Bayram Allah’ın kullarının takva imtihanından başarı ile açık alınla yine onun huzuruna çıktıkları mübarek ve müşerref bir gündür. İşte bu ruh Yüceliği içinde bu gün büyük bir iş başarmanın nefis ve şeytanla yapılan mücadelede muzaffer olmanın sevincini huzur ve mutluluğunu beraberce paylaşmaktayız. Öyleyse bu bayram Müslümanların Hakk’a inananların ve kulu şeref sayanların yani sizlerin bayramıdır kutlu ve mübarek olsun sizlerin ve bütün İslam alemindeki mümin kardeşlerimin bayramını tebrik ederim. Cümlemizi nice böyle bayramlara sağlık ve afiyet içerisinde eriştirmesini yüce Mevladan temenni ve niyaz ederim.
İslam’ın beş esansından biri olan orucunu tuttuk, oruç ayı olan Ramazan’ı uğurlamaya geldik. Bir bakıma sevinçli ve sevinirken diğer yandan mahzunuz, üzgünüz. Çünkü son derece değerli feyizli bereketli olan bir misafirimizi kaybetmekteyiz. O yüzden de üzgünüz ve Mahzunuz.
Ramazan bir takva mektebi bayram onun nurani şahadetnamesidir, mezuniyet belgesidir, diplomasıdır. Dünya hayatının kısa bir ramazan mevsimi bulunduğunu ve hakiki bayramın rıza ve saadet tecellileriyle açılacak ahiret günü olduğunu unutmayınız. Bayramınızı tekbirlerle tehlillerle ve Zikrullah ile süsleyiniz, birlik beraberlik kardeşlik ve sevinç günü olan bayram günlerinde büyüklerimizi ziyaret edip bayramlarını tebrik etmek suretiyle onları memnun etmeli ve hayır dualarını almalıyız. Yakınlarımızı akrabalarımızı ve komşularımızı ziyaret etmeliyiz, bayramlaşmalıyız.

Zira birbirini Allah rızası için ziyaret edenler yüce Allah’ın sevgisine ve affına nail olurlar ömürleri bereketli rızıkları artar bu hususta Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır; “Kim ömrünün uzamasını ve rızıklarının artmasını isterse yüce Allah’tan korksun ve yakınlarını ziyaret etsin. Onları görüp göz etsin bayramı vesile kılarak fakir yetim ve kimsesizleri göz etmeli onların da bayram sevincini yaşamalarına vesile olmalıyız.
Bu hususta Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır; Fukarayı arayın onları görüp gözetin siz ancak fakirlerin sayesinde yardım görür veya rızıklanırsınız.
Sadaka-ı fıtri şu kimseler vereceklerdir:
1) Zenginliği nisaba malik olan ve hür olan Müslümanlar
2) Zengin olan çocuk
3) Zengin olan deli veya bunak
4 )Oruç tutamayan düşkün ihtiyarlar.
Bunlar oruç için verecekleri fidyeden başka olarak sadaka-ı fıtrıda vereceklerdir. Sadaka-ı fıtır zekât gibi değildir. Akıl ve baliğ olmayan çocuklarla deliler bunaklar da sadakayı fıtrı vermekle mükelleftirler.
Şu kadar ki onların malından veriler veya vasileri verin farz olan zekât malın zekâtıdır. Sadakayı futer ise baş zekatıdır.
Sadakayı fıtır da bir nisabun büyüyücü olması, yıllanması ve ticaret malı olması şart değildir. Bayram sabahı nisaba malik olanları da sadakayı fıtır vacip olur.
Allah rızası için Fıtır sadakası fakirlere verilir zekât kimselere verilirse fıtır sadakası da onlara verilir. Başka yerlere verilmez. Kardeşlerine karşı güler yüzlü davranmak mümkün mertebe fazla sadaka vermek bayram gecelerini ibadetle ihya etmek müstehaptır.
Her Müslüman bu güzel şeyleri yapmaya özen göstermelidir. Sevgili peygamberimiz Ramazan ile kurban bayramı dışında müminlerin beş bayramı daha vardır buyuruyor.
1) Günah işlemeden geçirdiği gün müminin bayramıdır.
2) İman ile şehadet getirerek ve şeytanın tuzaklarından kurtularak ruhunu teslim edip dünyadan ayrıldığı gün müminlerin bayramıdır.
3) Kıyamet günü sıkıntılarından düşmanlarının ellerinden ve zebanilerden kurtulup sırat köprüsünü kolayca geçtiği gün müminlerin bayramıdır.
4) Cehennemden kurtulup cennete sağ salim girdiği gün müminlerin bayramıdır.
5) Cennete girip de Allah’ın gül cemalini saydığı gün müminlerin bayramıdır.
Cenab-ı Hakk cümlemizi cenneti ile cemali ile ikram ettiği kullarından eylesin. Hepimizin bayramı mübarek olsun. Cümlemize sıhhat ve afiyet içerisinde çoluk ve çocuğumuzla nice nice bayramlara erişmeyi nasip eylesin.

Share
492 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...