Son Dakika
Salgın hastalıklarla mücadelede tıbbi müdehaleler kadar psikolojik ve sosyolojik dokunuşlar da önemlidir. Hastalık herkese bulaşmayacak ama korkusu maalesef herkese psikolojik olarak bulaştı. Ümitsizlik, karamsarlık, yaşam sevincinin kaybı vb. şekilde bulaşan bu psikolojik enfeksiyon ve korona virüsü gittikten sonra bile travma olarak ruhumuzdaki hasarıyla devam edecek.
Görünmeyen bir düşmanla mücadele ettiğimiz bir sürecin içerisindeyiz.
Virüsün ülkemizde de görülmesinin ardından çocuk ve yetişkinlerde güçlü olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu da söz konusu virüsün sadece fiziksel değil ruhsal problemlere de neden olabileceğini düşündürüyor.
Belirsizlik ve öngörülemezlik, ‘kontrol eksikliği’ hissetmemize neden oluyor. Tehditlere karşı diğer tüm canlılar gibi kendimizi koruma eğilimindeyiz ancak tehdit belirsiz ve potansiyel olarak geniş kapsamlı olduğunda ise kendimizi koruyamayacağımızı düşünmeye başlarız. Bu da endişemizi arttırarak alışılmadık davranışlar sergilememize neden olabilir.
“Korku veren haberlerden uzak durun”
Çocuklarımızı da bu dönemde medya unsurlarına maruz kalmasını engellemeliyiz. Sadece çocuklarımız değil yetişkinlerde bu dönemde yeterli düzeyde haberleri izledikten sonra günün birçok saatinde tekrar haberlere bakmaktan kaçınmalıyız. Bunun yerine, endişenizi gereksiz yere şiddetlendiren, korku uyandırıcı haberler veya sosyal medya yayınları yerine ulusal sağlık hizmetleri web sitelerini inceleyebiliriz.
Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde vücudunuza dikkat edin, dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, düzenli uyuyun. Virüs ile ilgili haberleri okumaya, izlemeye ve hikâyeler dinlemeye ara verin. Bunlara tekrar tekrar maruz kalmak, üzücü ve psikolojik olarak yıpratıcı olabilir. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi yakınlarınızla paylaşın, sağlıklı ilişki ve iletişiminizi sürdürün. Umut, duygunuzu sürdürün.
Ramazan ayına girdiğimiz bugünlerde uzmanlar genel sağlığı iyi olan insanlar için koronavirüsle ilişkilendirildiğinde oruç tutmanı herhangi bir sakıncası olmayacağını belirtmişlerdir.
KORONA VİRÜS PANDEMİSİNDE ONLİNE RUHSAL DESTEK
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü içinde bulunduğumuz Korona Virüs Pandemi sürecinde; oluşabilecek ruhsal sıkıntı ve problemlerin çözümü için Ruhsal Destek Programı geliştirdi.
Kısa adı KORDEP olan Korona Virüs Online Destek Ruhsal Destek Programı online olarak hizmet verecek olup, mesai saatlerinde 08503050034 telefon numarası ile ulaşılabilinecek. Vatandaşlarımızın evinde kal çağrılarıyla dışarı çıkmasının istenmediği ve evde izolasyonun sıkıntılar doğurabileceği Pandemi sürecinde ruhsal sıkıntı yaşayıp destek ihtiyacı yaşayanlar için KORDEP büyük bir imkan olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), psikososyal destek hizmetleri kapsamında, Coroma virüs salgını süresince psikolojik sağlamlığı korumak amacıyla “Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi” ile “Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi yayınlamıştır.
Yetişkinler ne yapmalı?
“Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehber”inde ise corona virüs salgını nedeniyle aile, toplum ve diğer insanlar için endişe, kaygı, panik ve korku yaşamanın olağan olduğu vurgulandı.
Zorlu yaşam olaylarına, sürekli tedirgin ya da panik olma, kendini güvende hissetmeme, öfke, gerginlik, sinirlilik, huzursuzluk, kendine ya da sevdiklerine yönelik çeşitli endişe, korku ve kaygı hissetme, her şeyin kontrolden çıktığını düşünme, dikkat eksikliği, dikkatin dağınık olması, karar verme güçlüğü, aklın karışması, sık terleme, titreme ve ürperme, uyku sorunları gibi stres tepkileri verilebileceği anlatılan rehberde, corona virüs riski sürecinde velilere yönelik, psikolojik sağlamlığı artırmaya yardımcı olabilecek bazı öneriler ise şöyle sıralandı:
– Corona virüs ile ilgili bilimsel, somut ve gerçekçi bilgiler edinin.
– Corona virüs riskinden korunma yöntemlerini öğrenin ve uygulayın.
– Medyayı sağlıklı kullanın.
– Sağlığınızı önemseyin.
– Düşüncelerinizi gözden geçirin.
– Yaşadığınız duyguların normal ve geçici olduğunu bilin.
– Kendinize zaman ayırın.
– Aileniz ile zaman geçirin.
– Duygu ve düşüncelerinizi sevdiklerinizle paylaşın.
– Toplumsal dayanışmayı pekiştirin.
– Corona virüs riski sürecinde, buradaki önerileri uygulamanıza rağmen, yaşadığınız stres ve kaygının etkileri artarak devam ediyorsa uzmana başvurun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları