logo

O ÇOCUĞUN ÇIĞLIĞI MI?…


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Günümüzde dünya oldukça küçük. Binlerce kilometre uzaktaki bir ülke ile hemen sınır olan bir ülkenin ulaşımı, her türlü haberleşmenin kolaylığı arasında hiçbir fark yok.
Ev komşun hatta apartman komşunun evinde yaşanan bir olayı daha apartman komşun duymadan o çok uzakta sandığımız ülkenin insanları duyabiliyor.
Savaşlar, bulaşıcı hastalıklar, ekonomik olaylar da aynı paralelde.
Kısacası global dünya kibrit kutusu kadar küçük çağımızda!…
Aman herhangi bir olay ÇİN’ de, olmuş bana ne(?…) deme şansımız da yok bu global dünyada. Yani en uzak ülke olmuş, bu olaydan bana ne(?…) deme şansımız yok. Her olayı kapı komşunda, senin yaşadığın apartmanda meydana gelmiş gibi göreceksin, bileceksin!…
2019 Aralık ayından ÇİN’ de ortaya çıkan bir virüs ”Corona virüsü-Covid-19” denen bela iki ay gibi bir zamanda tüm dünyayı sardı.
PKK, Suriye, Libya gibi sorunlarla boğuşan ülkemiz 2020 yılına zaten iyi başlamamıştı. Suriye, Libya’da, PKK ile verilen mücadele de verilen şehitlerimiz, Elazığ ve Marmara’da meydana gelen depremler, Sabiha GÖKÇEN Havalimanı’nda üç kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazası.
Kimseyi suçlamak amacında değilim ama, ülkemizi yöneten ihtiras ve bencillik anlayışı yoktan yere içinden çıkılamaz Suriye ve Libya olayını başımıza sarmadı mı?…
Suriye’de Okyanus Ötesi ABD ve Rusya ile güreşe girdik. Bu olaylar sonucu Suriye’den kaçan insanların denizlerde boğularak ölmesi, birçok kadın ve çocuğu cesedinin deniz kenarlarına serilmesi,
Körfez Savaşının ABD’nin Irak katliamları ve binlerce Iraklı kadına tecavüz etmesi, akan petrolün Körfez’de meydana getirdiği kirlilikten Körfez sahillerinde ölen kuş ve insan cesetleri yürekleri kanatıyordu.
Suriye savaşından 6-7 yaşlarında bir kız çocuğu çaresizlik içinde başını ellerinin arasına koymuş, çömelmiş, yaşamdan umudunu kesmiş ölümü bekliyor ve şöyle diyor!…

”Tüm bu olanları Allah’a söyleyeceğim”
Bizi yöneten Ak Partinin genel başkanı kin tohumları ekmeye, kendi belediye başkanlarına (diğer partilerden seçilenleri dışlayarak ) talimat vermeye devam ediyor!…
Ey ülkem, sevgili halkım bu ne biçim anlayış, bu ne biçim siyaset?…
Burada bir menkıbe anlatacağım.
– Ülkelerin birinde padişah geziye çıkmış, sıcak bir hava da yol kenarında bir elma bahçesi, içinde şırıl şırıl su akıyor. Yer hoşuna gitmiş, elmanın gölgesine oturmuş, bahçede bekleyen çocuktan bir elma ister, çocuğun getirdiği elmayı çok lezzetli bulan padişah, “Suyu güzel, elması güzel bu bahçe benim olsa” ve çocuktan bir elma daha ister, elmayı ortadan kesen padişah ne görsün, insan derisi gibi kokuyor. Padişah, çocuğa “bu elma neden böyle” der, çocuk çok sakin “efendim zamanın padişahı kalbini bozmuştur, belki ondandır” der.
Trump, Merkel, Putin ve daha başka emperyal ve kapitalizmin temsilcileri kalbini mi bozdu da, tüm bunlar insanlığın başına geliyor?…
Ya da Deniz sahilinde çömelmiş, başını iki elinin arasına almış, ölümü bekleyen 6-7 yaşındaki zavallı çocuk ve daha yüzlercesi, emperyalistleri ve kapitalistleri yüce yaratana şikayet mi etti? Ne dersiniz?…
Biraz ironi yaptım, menkıbeyi de eksik yazmak zorunda kaldım.

Share
329 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...