logo

İNSANIN YARATILIŞI


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer vatandaş okuyucuları;
İnsan 2 şeyden yaratılmıştır. Biri zehiri kalıp buna nefis derler Ruh derler kalp derler bu kısım ancak hakikat ile görülebilir baş gözü ile görülemez.
Senin hakikatin aslın bu. Batın manasınadır ondan başkası ona tabidir onun askeri ve hizmetçisidir. Biz bu manaya kalp ismini vereceğiz. Kalp dediğimiz zaman bazen ruh dedikleri bazen nefis dedikleri insan hakikatini demek istiyoruz. Kalp demekle göğsün sol tarafında bulunan et parçasını kastetmiyoruz. Onun bir kıymeti yoktur.
Zira bu et parçası hayvanlarda ve ölülerde de vardır. Baş gözü ile görülen her şey bu alemden olup alemi şahadet denir. İslam insanın toprak maddelerinden yaratıldığını bildirir. Toprak maddelerinden onu teşkil eden bütün elementler ve bileşikleri kastedilmektedir. Ekolojistler hayatın tabi ve kozmik çevre ile münasebetlerini inceleyen ilim adamları canlıların gelişmesinde toprağın yapısının ikliminin ısının yapının yağmurun güneşin vb şartların çok mühim olduğunu anlatmışlardır.
Gerçekten de canlılar yaratılmadan önce dünyamızda Cenab-ı hakkın iradesi ile bu şartlar hazırlanmıştır. Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim de bu hususlar kısaca şöyle belirtilir. “And olsun ki biz insanı kuru bir çamurdan şekillenmiş bir balçıktan yarattık. Cin yaratığını da daha önce şiddetli ateşten yarattık rabbın meleklere şöyle dediği vakti hatırla. Ben kuru bir çamurdan şekillenmiş bir balçıktan bir insan yaratacağım.”
Bunun üzerine meleklerin hepsi toptan secde ettiler ancak iblis şeytan secde edenlerle beraber olmaktan kaçındı Allah buyurdu ki “Ey iblis sen niye secde olanlarla beraber olmadın iblis şöyle dedi kur bir çamurdan balçıktan yarattığın bir insana benim secde etmem doğru olmaz.”
Demek oluyor ki cenabı hak insanı yaratmazdan önce cinleri de ateşin çok zehirli bir kısmından her halde karbon monoksit ve karbon dioksit gibi gazlardan yaratmıştı. Bazıları insanların çamurdan yaratılmasını çok kaba bir şekilde hayal ederek tereddüt etmektedirler.
Bu konuda yüce ve mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “and olsun biz insanı çamurdan süzülmüş bir hülasadan yaratmışızdır.” Yüce kitabımız kuranı kerim den öğrendiğimize göre Hz. Adem’in yahut beşeriyetin bu macerası uzun bir zaman almış ve insan asil cevherisini kaybetmeksizin kendi türü içinde büyük istihaller geçirmiştir.
Bu konuya ışık tutan ayet mahalini birlikte okuyalım insanın üzerine uzun demirden öyle bir zaman gelip geçti ki o vakit anılmaya değer bir şey bile değildi. Yoksa Allah nezrinde bütün zaman yekpare bir an bile değildir. Allah cc dilediği zaman sadece irade eder ve isteği olur.
Nitekim Cenab-ı Hak Hz. Adem’i toprak maddelerinden halk ettikten sonra ona ol emri ile ve kendi ruhundan üfleyerek diriltmiştir. Cenabı hak bizleri mümin olarak Müslüman olarak yarattı bizlere İslam dini gibi bir din nasip etti inşaallah mümin ve Müslüman olarak ölmeyi de nasibi müesser buyursun..

Share
496 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...