logo

GÖÇ sosyal medya ile durur mu?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden Vezirköprülülere seslenerek ‘nüfus kayıtlarını ilçelerine aldırmalarını’ istemesi üzerine düşünülmesi gereken bir konudur.
Öyle ya, 110 binin üzerindeki ilçe nüfusu 90 binlere kadar düşerken böyle bir çaba gösterilmemesi, daha doğrusu bugün de bu çabanın sadece ‘bir hemşerilik yapın!’ adı altında yapılması garip.
Yıllardır dilimizde tüy bitti.
Özellikle eğitim ve sağlık alanında gelişme kaydedilemeyen bölgelerde ve istihdam yaratılamayan yerlerde nüfusun azalması kadar doğal bir gelişme olmaz.
Eğitim alanındaki eksiklik maalesef ilçede önemli bir kısmın çok da ilgisini çekmese de, özellikle çocuğunun okumasından başka bir geleceği olmadığını düşünen memur kesimi sırf bu eksiklik için tayin ister, istiyor da haklı olarak.
Böyle olunca ilçedeki kurumlarda sürekli olarak personel eksikliği yaşanıyor.
Sağlık alanında sınıfta kalmış bir ilçede vatandaşlar basit işler için bile il merkezine ya da civar ilçelere gitmek zorunda kalıyorsa, kronik rahatsızlığı olanlar ve belirli yaşların üzerindekiler doğal olarak sağlık problemlerine çözüm bulabilecekleri yerlere gideceklerdir; gidiyorlar da haklı olarak.
Huzurevi desek, en son bu işi bitireceğiz açıklamasının üzerinden ne kadar geçtiğini bile hatırlayanımız kalmadı.
Böyle olunca ilçe emekli kenti bile olamıyor.
Samsun’a bağlı olduğu için KALKINMIŞ İlçe olan Vezirköprü’de Organize Sanayi de halen gerçekleşmediği için sanayi üretimi (Vezirköprü’nün en büyük şansı) Vezir Ağaç üzerinden gittiği kadar olmak durumunda kalıyor.
Uzunca bir dönem Vezirköprü’nün köylerindeki gençler inşaatlarda boy gösterdiler. İlçenin ana para kaynağı olarak görülen inşaat, sektör olarak duraklamaya geçince, baba yurduna dönen gençler tarıma yönelmek zorunda kaldılar.
Geriye sadece TARIM kalıyor.
Tarımda çiftçi ile konuştuğumuzda bankalara borçları takla attırmaya ayrılan zamanın neredeyse tarlaya aktarılamadığını iddia ediyorlar.
Diğer taraflara sorsak, çiftçide para bitmez diyorlar.
İşin bu kısımlarını geçerek elimizdeki en önemli gelir kaynağının gelişmesini ve düzenlenmesini sağlayacak kurum olan İlçe Tarım Müdürlüğü’nün binasının bile olmamasını anlamak da zor.
Yıllarca personelimiz yok diyen bu kurum, yine uzun yıllar personel gelse de çalışacağı yerimiz yok deyip durdu.
Konuyu duyulması amacıyla defalarca dile getirdik. Hamasi söylemlerden başka Vezirköprü’nün eline geçen bir gelişme kaydedilmedi.
Bugün geldiğimiz noktada, sosyal medyadan yapılan çağrı sonucu nüfusunu Vezirköprü’ye aldıran hemşerilerimiz Belediye’ye kâr olarak dönecektir; dönsünler de.
Ama, Vezirköprü’de nüfusun durması ve GÖÇ olayının tersine dönmesi için daha kalıcı ve somut adımların atılması gerektiği ortada.

Share
458 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...