logo

22 Ağustos 2019

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU HAKKI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Anayasada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye’nin taraf olduğu ekli protokollerde ortaklaşa güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birisinin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini düşünen herkes bireysel başvuru yapabilir.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacak olan kişi, öncelikle olağan kanun yollarını bitirmiş olmalıdır. Kısaca olağan kanun yollarının ne olduğundan örnekle bahsedecek olursak şöyle ki; ilk derece mahkeme kararının istinaf ve bir sonraki aşama olan temyiz edilmesidir. Bu ve bunun gibi iç hukuk yollarının tüketilmesi süreci hukuk nezdinde olağan kanun yolu olarak nitelendirilmektedir.
Hakları ihlal edilen kişi yukarıda değindiğimiz olağan kanun yollarını bitirdikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilir.
Yukarıda belirtilenlerin dışında mahkeme sürecinin gereksiz yere uzadığını düşünerek hakkının ihlal edildiğini düşünen kişi mahkeme sonuçlanmadan veya mahkemenin sonuçlanmasını takiben 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilir.
Bireysel başvuru, olağan kanun yolları tüketildikten sonra 30 gün içinde yapılmalıdır. Bunun istisnası, mücbir sebep bulunması veya ağır hastalık halleridir. Bu durumda bireysel başvuru, mazeret kalktıktan sonra 15 gün içinde yapılmalıdır.
Bireysel başvuru için hazırlanan evraklar, bizzat Anayasa Mahkemesi’ne verilebileceği gibi; cumhuriyet başsavcılıkları veya ilgili mahkemeler aracılığı ile de Anayasa Mahkemesi’ne gönderilebilir. Yurt dışından gönderilecek evraklar ise konsolosluk veya temsilcilikler aracılığı ile gönderilebilir.

Share
457 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Karma OSB için geç kalıyoruz..

    16 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'nün OSB için en önemli silahı olduğu kaydedilen işçi sayısının diğer yerlere taşınan işçilerle erimeye başladığını ve bu şekilde devam ettiği takdirde elimizde bu önemli avantajının da kalmayacağını söyleyebiliriz. "Vezirköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi için ilçemizin önde gelen yöneticileri yanlarına Samsun'dan siyasetçi ve diğer yöneticileri de alarak Ankara'ya gitmişler. Burada gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yapan ekip Vezirköprü OSB'ye dev yatırımlarla geri dönmüşler. Bu çalışmaların yapılmasından sonra Vezirköprü OSB...
  • Şiddet Olayları Hakkında

    12 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Birine kasıtlı olarak zarar vermek, fiziksel ya da duygusal olarak acı çektirmek şiddet olarak tanımlanır. Şiddet gösteren kişi, çözüm olarak karşısındakine zarar verme, sindirme amacı güder. Şiddete maruz kalan ise güçsüzleştirilir, kısıtlanır, hayata karşı güvensiz hale getirilir. Şiddeti uygulayan kişi yani zorba, güç gösteriminde bulunmuşsa da kazanan değildir çünkü bir tehdit unsuru haline gelir. Aynı zamanda yakınındaki kimse de güven de değildir. Çünkü her an ondan gelen bir şiddetle karşılaşılabilir. Üstelik bu durum sadece o kişiyi ve ...
  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...